zaterdag 12 januari 2013

Logboek van de cruise - dag 4

Op dag 4, woensdag 26 december, meren we om 08.33 uur aan in Casablanca, Marokko. Omdat een ander cruiseschip ons net voor was geweest bij het aanmeren, konden we niet aan de cruiseterminal terecht, maar moest kapitein Sybe de Boer ons schip tussen 2 vrachtschepen parkeren, waarvan de ene schroot aan het uitladen was en de andere graan of meel aan het lossen was, in elk geval iets dat flink stoof en waarop heel veel vogels afkwamen. De kade waar ons schip lag was kennelijk door een olietanker gebruikt, want het was er heel glibberig. Dat werd door de lokale werkers met zaagsel opgelost:
 Zoals je ziet staan er heel veel bussen klaar voor de "shore excursions", al weer een melkkoetje van de HAL, waarmee je vanaf $ 59,95 p.p. voor 4,5 uur tot $ 245,95 p.p. 12,5 uur kon rondtoeren. Deze tochten lokten ons niet zo aan, vooral omdat er bij de informatie werd gesteld dat de Notre Dame de Lourdes kerk niet toegankelijk was, en dat ook de centrale markt gesloten was. We hadden het plan om een stukje te lopen naar de Hasan II moskee (de toren is links van de grote kraan zichtbaar op de foto), maar daar zijn we na het voortdurend lastig gevallen worden door mannetjes die taxiritten aanboden, maar halverwege mee gestopt. Het viel op dat de tarieven voor een taxirit naar de moskee steeds lager werden naarmate je verder van het schip kwam! Het was ons er natuurlijk vooral om te doen om vaste voet op Afrikaanse bodem te hebben gezet, voor ons beiden de eerste keer. Al weer een continent aan de verzameling toegevoegd, nu alleen nog Antarctica en Zuid Amerika!

's Middags dan maar wat lezen in onze dekstoelen op het promenadedek; de schuifdeur werkt nog steeds. Toen de laatste buspassagiers rond 21.30 uur aan boord waren genomen konden we iets na 22 uur vertrekken, nadat alle trossen los waren, en dat kostte flink wat moeite en bijna een tros! Zo rond 22.30 uur waren we gedraaid en konden we de loods naar huis sturen en de oceaan op stomen, richting Madeira, we varen met 7,5 knopen om 22.42 uur koers 061 positie 33 37.06 N 007 35.34 W. Die informatie krijg je van kanaal 40 van de TV, daar hebben ze een soortgelijk systeem als je tegenwoordig in de meeste vliegtuigen aantreft:
Dit is een snapshot van dinsdagavond, op weg naar Casablanca.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten