donderdag 10 januari 2013

Logboek van de cruise - dag 1

Eerst even wat uitleg over de diverse soorten hutten aan boord van het MS Rotterdam: Er zijn vijf types passagiershutten: Interior, Oceanview, Lanai, Verandah Suite en Deluxe Verandah Suite. In het Nederlands zijn dat binnenhutten, buitenhutten, Lanaihutten, veranda-hutten en luxe verandahutten. Het type Lanaihut is een buitenhut waarbij het raam is vervangen door een schuifpui. Dat werkt natuurlijk alleen als er een dek achter de hut ligt, anders kom je via de schuifpui direct in zee terecht (of op de kade als je nog niet bent uitgevaren). Wij hadden zo'n Lanaihut, en ik moet zeggen dat het geen onverdeeld genoegen was. In de eerste plaats werkte de schuifdeur niet toen we aankwamen, de steward van onze hut had een lijstje met nummers waarvan bekend was dat de deuren niet werkten, en op mijn vraag of er iets aan werd gedaan, werd volmondig ja geantwoord. Maar er gebeurde niet veel! Pas op woensdagmiddag was het probleem opgelost! Het prijsverschil tussen een buitenhut en een Lanaihut is zodanig dat een niet werkende deur mijns inziens vergoed moet worden. Ik ga daar een briefje aan de HAL over schrijven, want een bordje met 6 chocolaatjes voor het ongemak lijkt me aan de zuinige kant!

Bij elke Lanaihut horen ook 2 dekstoelen. Deze dekstoelen zijn gemerkt met een plaatje "Reserved for Lanai-staterooms" (een stateroom is de HAL benaming voor een hut). Naast de schuifdeur staat ook op de wand nog een plaatje met dezelfde tekst. Behalve die dekstoelen zijn er op de gedeeltes van het 3e dek waar geen Lanai hutten zijn, ook vrije dekstoelen (zonder plaatje). Het kostte in het begin enige moeite om "intruders" van de gereserveerde stoelen weg te krijgen. Oftewel zij kunnen niet lezen, of ze bestrijden het concept van gereserveerde versus vrije stoelen. Uiteraard speelt het probleem voornamelijk op de momenten dat de zon op het dek schijnt, maar ook op andere momenten, b.v. tijdens borreltijd, is het vervelend te merken dat er vreemden in je stoelen zitten. Uiteraard kennen we allemaal die vervelende Duitsers die op vakantie in Spanje 's ochtends voor dag en dauw hun handdoek op de stoelen bij het zwembad leggen en daarmee die stoelen voor de hele dag voor zichzelf claimen, maar dat zijn VRIJE stoelen! Ik heb voor sommige onwillige gasten de analogie gebruikt van het verschijnsel dat je in de tuin van je overbuurman gaat liggen omdat die op het zuiden ligt en je daar zo lekker van de zon kunt genieten. Nadeel hier aan boord is dat er voortdurend mensen over dat promenadedek lopen, die de grens tussen de promenade en de plek waar onze stoelen staan, niet zien. Het promenadedek is zo lang dat 3,5 x rondlopen 1 mijl is. Er zijn mensen die een marathon proberen te lopen!

Op deze dag 1 zitten we op zee, en de kapitein heeft het over een sterke west zuidwestelijke bries, bewolkte lucht en een tamelijk ruige zee! Dat laatste was te merken. We zijn om 16.30 uur ter hoogte van Plymouth en Rennes. Rond 17 uur naar de bar,  2 glazen rode wijn $ 24,50 totaal! Maar wel met nootjes en hapjes. Om 20 uur naar het diner in de La Fontaine diningroom, Captains Dinner maar niet met formal dress. Allebei chicken noodle soep vooraf, Olga braised steak, ik fazant. Als toetje mierzoete crème brûlee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten