Het kijken van een 3D film kan een mens net zo instabiel maken als flink drinken, zegt een onderzoeker.
'Zo, meneer, hebben wij net een 3D film zitten bekijken?' Goede kans dat over een tijdje een politie-agent deze vraag stelt als je over de weg zwalkt. Na het kijken van een 3D-film of het spelen van een computerspelletje kan ons evenwicht namelijk erg in de war zijn. Zo in de war, dat we alleen al van het kijken naar bewegende beelden misselijk worden en instabieler kunnen gaan staan.
Dat stelt Jelte Bos van de Vrije Universiteit Amsterdam morgen in zijn oratie. Bos is benoemd tot hoogleraar vestibulaire bewegings- en oriƫntatiewaarneming bij de Faculteit Bewegingswetenschappen.
In ons centraal zenuwstelsel komen signalen van onze ogen en evenwichtsorgaan samen die bepalen hoe wij denken te bewegen. Hierdoor kunnen we alleen al van het kijken naar bewegende beelden misselijk worden, bijvoorbeeld bij computerspellen: cybersickness. Bij 3D-films en –spellen heeft de onnatuurlijke combinatie van bewegingen (je ziet ze wel, maar je voelt ze niet) effect op onze bewegingswaarneming in het algemeen, de ontwikkeling daarvan bij kinderen en ons houdingsevenwicht. Zo is meerdere keren aangetoond dat na het kijken naar bewegende beelden mensen instabieler staan dan daarvoor.
Het lijkt er daarbij zelfs op dat deze instabiliteit al snel groter is dan de instabiliteit die gemeten is na alcoholinname waarbij de wettelijk toegestane limiet voor de bloed-alcoholconcentratie van 0,5 promille is overschreden. Wanneer de eerste boete door de na-effecten van computergamen of (3D) bioscoopbezoek wordt uitgedeeld, is onbekend.
Als alcohol dus te duur wordt, gaan we gewoon 3DTV kijken! ;-)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten