zondag 7 augustus 2011

Bezoek van "down under"

Afgelopen dinsdag kwam mijn neef Dick Knoop uit Tasmanië met zijn vrouw op bezoek. Dick is een zoon van de oudste broer van mijn moeder, en 8 maanden jonger dan ik (hij wordt maandag 65 jaar). In 1955 is hij met zijn ouders en 2 zussen en 4 broers geëmigreerd naar Tasmanië. Hij was geboren in Ginneken/Breda.

Ze kwamen per vliegtuig via Hong Kong in Londen aan, en vlogen van daaruit door naar Schiphol waar ze om 20.10 zouden moeten aankomen. We hadden ze aangeraden om de Fyra trein naar Breda te nemen, omdat ze daarmee binnen een uur in Breda konden zijn.

We kregen die avond een telefoontje dat ze de Fyra trein van 22.10 uur hadden gehaald. Ik was net voor 23 uur op het station, maar daar was een probleem: er kwam een Fyra trein om 23.03 uur (hun aankomsttijd), maar hij kwam aan op een ander spoor dan aangekondigd. Ik van het ene spoor naar het andere gerend, maar van die trein gingen de deuren niet open en ze zaten er niet in, toen weer naar het andere spoor: daar was nog een Fyra trein aangekomen, en daar zaten ze wel in! Ik heb even wat heen en weer gerend! Het bleek dat die eerst aangekomen Fyra de trein die van 21.10 uur was, die met pech bij Barendrecht had gestaan en er dus bijna 2 uur over had gedaan om Breda te bereiken. Gelukkig hadden onze gasten die trein niet gehaald, anders hadden ze geen goede indruk van onze snelle treinen gehad!

Na aankomst thuis hebben we nog lang zitten kletsen en daarom hebben we ze de volgende ochtend maar lekker laten uitslapen, na die heel lange vlucht, en woensdagmiddag zijn even de stad in geweest om zitplaatsen te regelen voor een treinreis eind augustus van Wenen naar Zurich, wat niet lukte via internet, maar op het station ook niet ging! Dat moet dan maar ter plekke, ze hebben daar 2 dagen voor als ze in Wenen aankomen na hun bootreis Amsterdam - Wenen, die op 7 augustus begint. En we hebben het geboortehuis/woonhuis van mijn neef in Breda/Ginneken bezocht, waar hij in 1946 was geboren en waar hij in 1955 afscheid van had genomen. Dat was wel erg emotioneel!

Op donderdag hebben we een bezoek aan de Bredase binnenstad gebracht, met als één van de hoogtepunten de Grote Kerk, waar een grafsteen van één van de voorvaderen van neef Dick ligt: Charles Glaude Kamerling, over-over-over-grootvader van moeders kant. We raakten in gesprek met een gids van de Grote Kerk, die ons heeft geholpen aan een stuk van de stamboom van de Kamerling familie, dat voor mij in elk geval nog onbekend was en terug gaat tot Hendrick Kamerling(h), die in 1645 is geboren en o.a. apotheker in Breda was.

Ook was er in de Grote Kerk een tentoonstelling van de Bredase kunstenaar Jan Michielsen (schilder, etser), en wij vonden een prent van Ginneken waar ook het hierboven genoemde geboortehuis (Ulvenhoutselaan 71) staat afgebeeld:



Hier zie je het huis wat beter:



We hebben in de Veemarktstraat de winkel van Dick's grootvader Kamerling bezocht, waar zijn vader Lambert Knoop ook nog heeft gewerkt tot ze in 1955 emigreerden. De Kamerlingen hadden een lederwinkel, maakten zadels etc. In de huidige lingeriewinkel werkte nog een oude dame, die in 1958 was begonnen en die nog informatie over de oude winkel had. Daarvan heeft ze een fotokopie gemaakt voor Dick. Er bleek ook nog een raam te zijn waarop de naam PMK (Pieter Marinus Kamerling) was geëtst. Leuk om dat te bekijken.

Daarna hebben we een bezoek aan het Begijnhof van Breda, hier staan ze in het Begijnhof:



In de Grote Kerk tas zit de prent van Ginneken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten