dinsdag 26 oktober 2010

Een tijdreiziger?

Toen ik gisteren op TV bij EditieNL een kort stukje zag over een mevrouw die in een film van Charley Chaplin uit 1928 met een mobieltje aan haar oor, dacht ik in eerste instantie dat we keken naar iemand die misschien jeuk aan haar oor had. Maar toen ik op Youtube het volledige filmpje zag dat George Clarke erover heeft gemaakt, begon ik toch te twijfelen. Als je de stukjes een aantal keren ziet, met de manier waarop die dame kennelijk een dun plat apparaatje tegen haar oor houdt, waarin ze ook spreekt, dan ga je toch twijfelen. Ik heb het filmpje van 8 minuten hierin geplakt, en oordeel zelf maar. Ze praat in een "ding", maar hoe kan dat in 1928?



Als je een idee hebt, moet je dat maar aan George Clarke melden op zijn website: georgeclarke.webs.com

Op die website zijn al heel veel commentaren binnengekomen sinds hij zijn filmpje publiceerde op 20 oktober 2010. Een waarschijnlijke verklaring is deze: Nice one! I'm sorry to spoil things, but i think she's just some old woman using a ear trumpet, very common early 20th century. And, as for the "talking": She's probably chewing tobacco. (Half the population of America was doing this in her youth.) Interesting how common accepted habits change over the years.
links:
http://www.phisick.com/a7et82lutz.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Chewing_tobacco

En deze reactie wijst ook in de richting van het gehoorapparaat, model IPhone avant la lettre: http://www.hearingaidmuseum.com/gallery/Carbon/WesternElectric/info/westelect34a.htm

1 opmerking:

  1. Jaaaa... dat kan natuurlijk ook. George Clarke zelf dacht dat het geen eartrumpet was, maar het kan natuurlijk wel als het zoiets is. Blijft een gek gezicht! :-)

    BeantwoordenVerwijderen