dinsdag 11 december 2012

Woody Guthrie Tribute

Op maandag 10 december werd in de Melkweg in Amsterdam een tribute avond gehouden voor Woody Guthrie, de Amerikaanse folkzanger die ontelbaar vele liedjes heeft geschreven. Jan (Gonzo) Donkers en Marc Stakenburg hadden het georganiseerd, samen met Edo Donkers. Het was een benefietavond, dus de opbrengsten van de kaartjes gingen naar 2 goede doelen: De Witte bedjes en Oxfam/Novib. Onze kaartjes waren betaald door Sinterklaas (van de KRO).

De artiesten die meededen, waren De Dijk, Daniel Lohues, J.W. Roy, Edo Donkers & Abel de Lange, Jelka van Houten (de zus van) & Anna de Beus, Maurits Westerik, Fay Lovsky, Shiner Twins, Erwin Nyhoff en Laurens Joensen.

De aanleiding voor de avond was het feit dat Woody 100 jaar geleden is geboren in Okemah, Oklahoma. Een zeer sociaal bewogen zanger die zich in de tijd van de depressie inzette voor de zwakkeren in de samenleving. Zijn bekendste lied is uiteraard "This Land is Your Land", maar hij heeft heel veel mooie nummers geschreven en was de leermeester voor Bob Dylan, Bruce Springsteen en vele anderen. Het programma op 10 december duurde van 20.30-23.30 uur met een korte pauze, werd professioneel aan elkaar gepraat door  Jan Donkers en Marc Stakenburg. Door de vele wisselingen van gitaar, banjo, mandoline etc. moest de technicus van dienst zich een slag in de rondte werken om op tijd alle microfoons weg te halen, dan weer neer te zetten en gitaarversterkers etc. aan te sluiten.

Het lied "This Land is Your Land" werd uiteraard ook gespeeld, zowel door de Shiner Twins als door het hele gezelschap als "uitsmijter", maar er kwamen veel minder bekende nummers langs. "Do, Re, Mi" en "I'm a jolly banker" werden perfect door de Dijk uitgevoerd (Huub van der Lubbe kende de tekst bijna uit zijn hoofd ;-)). Zie de tekst van Jolly Banker: http://roodkoperenkunstkinderen.blogspot.nl/2012/12/the-jolly-banker.html Daniel Lohues bracht nummers uit de periode van de aanleg van de Grand Coulee dam in de Columbia River ten gehore. En er werden nog heel veel andere mooie nummers gespeeld, zoals "Will you miss me when I'm gone". Fay Lovsky deed onder andere het nummer "Ingrid Bergmann" van Woody.

De moeite waard om voor naar Amsterdam te gaan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten